Böcker lästa i november 2015

MotherOfStormsJohn Barnes: Mother of Storms.

Barnes originella Candle med sina memer uppskattade jag, men sedan har jag inte hittat något lika bra av honom. Mother of Storms är thrillerartad sf skriven i en bestseller-stil med många handlingar och personer, samt mycket våld och sadistiskt sex som faktiskt är rätt jobbig att läsa. Två supermänniskor försöker lösa världens problem som består i att metan släppts loss från Arktis och förorsakat global uppvärmning med påföljande tropiska cykloner. Beskrivningen av hur dessa bildas och förökas är intressant och bokens behållning.

 

Robert A Heinlein_Red Planet_DELREY_DKS 1Robert A. Heinlein: Red Planet.

På gott och ont är detta en väldigt utpräglad ungdomsbok. Samtidigt har ungdomarna tillgång till märkligt mycket vapen, och revolterar på Mars på ett inte alldeles sannolikt sätt. En trebent marsian hjälper dem förstås, och det verkar kul att åka skridskor på Mars kanaler.

.

 

Emily St. John Mandel: Station Eleven.

Originell och välskriven efter-katastrofen-roman där katastrofen är en mycket virulent influensa som nära nog utplånar hela mänskligheten. Titeln syftar på ett amatör-seriealbum som en av huvudpersonerna tecknar. En stor del av handlingen utspelas i en kringresande symfoniorkester kombinerad med teatersällskap, och dessa klarar sig på det som finns kvar efter att civilisationen kollapsat tjugo år tidigare. En av årets mest läsvärda böcker.

 

Leckie_AncillaryMercy_COVERAnn Leckie: Ancillary Mercy.

Ancillary Justice var helt fantastisk med massor av nya idéer som genomförts på ett skickligt sätt. Tvåan Ancillary Sword klarade sig utmärkt genom att handlingen förlades till en planet och dess rymdstation, där politik och kolonisering kunde belysas och diskuteras så att det inte kändes som en upprepning av del ett. Tyvärr lyckas Leckie inte med konststycket att också få tredje delen att vara något nytt. Den är trevlig att läsa och klarar upp en hel del av problemen i del två, men ger inte några nya perspektiv.

 

LuxgatanJerker Virdborg: Skyddsrummet Luxgatan.

Ramberättelse i ett skyddsrum under krig i Sverige, och denna känns obehagligt trovärdig. Utöver den är det en novellsamling med berättelser från detta Sverige som i en nära framtid är i krig, och många av dessa är effektiva påminnelser om hur det kan gå. Ett exempel är hur några män får i uppdrag att tömma en lägenhet på värdesaker. Virdborgs stil är effektiv och medryckande.

0 Responses to “Böcker lästa i november 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: