Böcker lästa i september 2015

CRASHING-HEAVEN-616x936Al Robertson: Crashing Heaven.

Riktigt god cyberpunk i en artificiell himlakropp som jag föreställde mig som två roterande cylindrar förbundna via den ursprungliga asteroiden, med städer på insidorna av de två cylindrarna som får sin “gravitation” genom rotationen. De två städerna är mycket olika med slum i den ena och rika i den andra. Runt asteroiden finns dessutom en ring där “gudarna” bor. Och runt allt detta en rymd med fientliga AI som huvudpersonen krigat mot, men möjligen inte helhjärtat vilket gör att han blir misstänkt när han kommer tillbaka. Tillsammans med sin buktalardocka som är en AI som ska ta över hans kropp när han dör. Komplicerat och fascinerande är det i alla fall, med högt tempo och intressant handling där många av karaktärerna är AI vilket inte spelar någon större roll för handlingen.

 

karlek-i-maskinernas-tidPeter Öberg, red.: Kärlek i maskinernas tid.

Noveller av 15 olika svenska författare som behandlar kärlek och sex utifrån sf- eller fantasyperspektiv. Riktigt lyckat, och speciellt bra att den första i samlingen, Anna Jakobsson Lunds “Skördad” är stark, äkta sf om relationer i en otäck framtid.

 

TonyE_GodaRådTony Elgenstierna: Goda råd om hur du ska leva ditt liv.

Denne sf-fan har tidigare underhållit mig med debutboken Kvinnor i nöd, och den här fortsätter i samma stil. En arbetargabb i Eskilstuna luras att följa med ett gäng ungdomar till Uppsala, blir tillsammans med en av dessa och de två startar titelns frågespalt. Med ironi och humor skildras hur de själva försöker leva efter principer som miljövänner och vegetarianer, och t o m som stenåldersmänniskor. Och i botten finns funderingar om vad som egentligen styr ens liv. Trevlig läsning, helt utan fantastikinslag.

 

THWTCHBLW1966James White: The Watch Below.

En oljetanker sjunker under andra världskriget, och de överlevande klarar sig i generationer i den tomma tankern. Det blir lite som ett generationsrymdskepp, eller som The Martian. Ljus till odlingar får man genom att trampa en generator, och det finns syrgastuber. Spännande att följa utvecklingen i detta minisamhälle som till slut räddas av utomjordingar på ett inte alldeles trovärdigt sätt.

 

TuringChris Beckett: The Turing Test.

En utmärkt samling sf-noveller ur Interzone med omisskännlig brittisk karaktär. Många olika klassiska sf-former, t ex där AI och kloner används för att belysa identitet, tidsresa med moralisk knorr, virtuella världar med oklara gränser och en förhistoria till Dark Eden.

 

FloatingW_CHCecelia Holland: Floating Worlds.

Klassisk (1976) och lång (540 sidor) episk berättelse om en avlägsen framtid och konflikter mellan anarkister på jorden och organiserade kulturer på de yttre planeternas månar, Mars och artificiella planeter. Huvudpersonen är en kvinna från jorden som sängvägen lyckas få mycket stort inflytande. Personerna, också de modifierade, är omsorgsfullt tecknade liksom deras kultur. Mycket välskrivet och givande.

necopiaK. J. Larsson: Necopia.

Liksom Xlos Delden är det här en säregen berättelse om en resa till en märklig ort. Här ska huvudpersonen försöka hitta sin syster som han behandlat illa, och hon har flyttat till en stad som helt styrs av ett företagsimperium. Stämningen är Kafkamässig och stilen kan sägas vara magisk realism, och man kan ibland undra om det hela är en dröm. Mycket läsvärt är det i alla fall.

0 Responses to “Böcker lästa i september 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: