Böcker lästa i augusti 2015

yukoJenny Milewski: Yuko.

Malin, en adopterad korean flyttar in i en studentlägenhet i Linköping, men hamnar i en lägenhet där en japansk gäststudent, Yuko, tidigare bott och dött i badkaret. Så långt är allt väl, och det är riktigt trevligt att läsa om miljön (känd från tidigare ConFuse) och om studentlivet på 90-talet. Men när det blir mer och mer spökerier tappar jag intresset, och det blir riktigt obehagligt när vi kommer in i bårhuset. Det finns en del synpunkter kring vänskap och inte minst hur det kan vara att vara adopterad från Korea som känns relevanta.

 

CommunipathsSuzette Haden Elgin: The Communipaths.

Författaren avled tidigare i år och det här är nog det första jag läst av henne, och det är hennes första roman. Det är en för tiden (1970) typisk sf med psi-krafter och galaktisk civilisation. Den hålls samman genom att telepater kommunicerar, vilket starkt påminner om Silverbergs Across a Billion Years från 1969. Ett litet barn har egenskaper så att det skulle kunna fungera som kommunikatör men mamman motsätter sig detta, och boken handlar mycket just om relationen mellan mor och barn, naturligtvis på ett sf-mässigt tillspetsat sätt. Klart feministisk sf alltså. Boken är den första i en serie som handlar om den galaktiska agenten Coyote Jones, som här är den som hämtar barnet, men han är mindre intressant i sammanhanget.

sorja-for-de-sinaKristina Sandberg: Sörja för de sina.

Andra delen i denna gigantiska romanserie om en hemmafru i Örnsköldsvik och hennes problem med en alkoholiserad make känns ännu mer välskriven än del ett, och ger en mycket god bild av denna del av livet.

.

.

GreatFreezeRobert Silverberg: Time of the Great Freeze.

Spännande, tidig (1963) ungdomsroman om en framtida istid, där folk grävt ner sig under isen och har ett slutet ofritt samhälle. En grupp lyckas ta sig ut och vandrar över isen och möter olika mer eller mindre fientliga grupper, och försöker ta sig från USA till England. Trevlig läsning om än utan större djup.

.

en_droppe_i_rymdenLisa Rodebrand: En droppe i rymden.

Den helt fristående fortsättningen på Revolt är en alldeles utmärkt ungdoms-sf med mindre våld och ändå minst lika spännande. Förutsättningarna med osannolikt snabba rymdfärder är inget ovanligt i sf och något man för acceptera, och här finns också utomjordiska illasinnade djur som kanske inte heller är helt trovärdiga, och den grundläggande konflikten, att stjäla vatten från jorden, känns inte heller så sannolik. Det är däremot individerna och deras äventyr, med huvudpersonen Dito som inte vill bli militär men ändå lyckas lösa stora problem, och hans känslor för flickorna han träffar. Jag hade riktigt trevligt.

0 Responses to “Böcker lästa i augusti 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: