Böcker lästa i juli 2015

KristallstadenMaths Claesson: Kristallstaden.

Del två i serien om Linux handlar om hur det är att gå i skolan i en rymdstation. Väldigt mycket handlar om lagsporter som fotbollsmatcher, och blir därför ganska ointressant. Jag blev förvånad över att det var viktigt att det just tog max åtta minuter att nå skyddsrummen eftersom det tar åtta minuter för strålningen att nå rymdstationen – men då tar det väl åtta minuter innan man vet om den? Trevligt skriven som ungdomsbok men inte i klass med första delen.

 

StormlyktanSven Christer Swahn: Stormlyktans hemliga sken.

100 sonetter om jubel och elände. Jag fick smak på sonetter efter att ha läst en sonettcykel och plockade fram den här. Översättningarna av gamla tyska sonetter var lustigt nog mustigare och mer givande än hans egna sonetter som kändes mer alldagliga.

.

 

WaitingForPeter Öberg, red.: Waiting for the Machines to Fall Asleep.

En samling sf- och fantasynoveller på engelska av svenska författare. I huvudsak riktigt välskrivna och intressanta berättelser även om några är för korta för att fungera, och den inledande var tyvärr bland de sämre. En stor andel av novellerna beskrev en otrevlig framtid och slutade dessutom dystert.

 

 

BloodOfAngelsJohanna Sinisalo: The Blood of Angels.

En klar besvikelse efter Bara sedan solen sjunkit. Här är det fyra generationer män som beskrivs och berättelsen handlar om att bin av oklar anledning börjar dö. Detta och en mängd andra problem beskylls av den yngste, en militant vegan, på att människan förstör miljön på olika sätt. Det beskrivs i dagboksanteckningar som hans far får tag i efter hans död, och speciellt den delen är outhärdligt tjatig. Det fantastiska elementet i berättelsen är att bina försvinner in i en parallellvärld som samtidigt verkar vara en framtida värld, och till denna kan man komma på ett mystiskt sätt. Romanen fungerar varken som varning för miljöförstöring eller som fantasyroman.

 

HarrisonHarry Harrison: Harry Harrison! Harry Harrison!

Det är väl något med åldern, men det börjar bli riktigt intressant att läsa biografier – i detta fall en självbiografi av en välkänd sf-författare som också haft en hel del kontakter med svensk fandom, speciellt Sam J Lundwall som syns på bild i boken liksom Urban Gunnarsson. Han berättar medryckande och humoristiskt om sitt långa liv med sf, från serietecknare till författare och redaktör, och framför allt om hur han flyttade från det ena landet till det andra. Till exempel bodde han tidigt i Mexiko, och sju år i Danmark med fru och barn. Det gjorde att han betraktades som kommunist när han besökte Kalifornien.

 

0 Responses to “Böcker lästa i juli 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: