Böcker lästa i juni 2015

birthgraveTanith Lee: The Birthgrave.

Första delen i en trilogi, men helt klart tillräcklig i sig. En fascinerande fantasyroman med en märklig kvinna som vaknar upp i en vulkan och sedan passerar igenom ett antal samhällen som varierande gudinna, medicinman eller slav, och som framför allt använder sin begåvning för att framstå som magiker. Samhällena är nomadiska eller fasta och påminner om asiatiska t ex mongoliska stammar. Trots att berättelsen är fantasy dyker det upp ett rent sf-mässigt inslag som försvårar kategorieringen. Men feministiskt är det i alla fall, och riktigt trevligt att läsa även om det ibland blev lite långrandigt.

 

naralltforandradesJohn-Henri Holmberg, red.: När allt förändrades.

En utmärkt samling effektfulla sf-noveller som framför allt visar hur sf kan spegla vår egen samtid och det evigt mänskliga. Innehåller dessutom korta presentationer av författarna och ett förord. Många av novellerna känns igen från Nova science fiction men tycks i den här En bok för alla-versionen ha genomgått bättre korrekturläsning. Boken rekommenderas i förordet att användas i skolsammanhang och det fungerar säkert utmärkt, men den sista novellen, “Houston, Houston, hör ni mig?” av James Tiptree, Jr., ska man nog åtminstone ha kommit till gymnasiet för att diskutera. Den är nog det starkaste inslag jag läst rörande genusfrågor, och bör läsas av alla.

 

PKD_DO_ANDROIDSPhilip K. Dick: Do Androids Dream of Electric Sheep.

En riktig klassiker som dessutom filmatiserats som Blade Runner, som märkligt nog också är den nya svenska utgåvans namn. I den upplaga jag denna gång läste var handlingen förlagd till 2021 men i den ursprungliga var det 1992. Känns rätt onödigt att ändra årtal, och gör man det så får man ta i lite mer; vi är ju snart där. Inte oväntat för sf från 1968 är miljön en av kärnvapenkrig förstörd jord, och man försöker förmå folk att flytta till Mars genom att ge dem androider. Dessa flyr till jorden och kan bara skiljas från människor genom empatitest. Religionen är också empatibaserad och den mer seriösa religionen kan ses som en parodi på kristendomen. Man kopplar upp sig och känner gemenskap med många andra som plågas av att en Kristusgestalt blir utsatt för stenkastning. Trots att det är en kort roman innehåller den oerhört mycket tänkvärt, t ex alternativet att ha artificiella husdjur som inte känns så avlägset. Typiskt för Dick är osäkerheten om vad som är verkligt och sant – i den här boken blir huvudpersonen tagen för att vara android. Att jag läste om den just nu berodde på att hedersgästen på ConFuse Madeline Ashby skrivit intressanta böcker om relationen mellan människor och androider, och till skillnad från Dicks är de skrivna ur androidernas perspektiv

0 Responses to “Böcker lästa i juni 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: