Böcker lästa i maj 2015

att_f_da_ett_barnKristina Sandberg: Att föda ett barn.

En lång roman om en ung kvinna som blir med barn och byter miljö till en obekväm tillvaro som välbärgad hemmafru. Sättet att berätta var intressant genom att det ofta sker som ett tilltal till kvinnan. Samtidigt hade jag problem med en del i språket som att “att” omväxlande saknades. Men jag fortsätter förstås med serien.

 

VintersvärdAnna Vintersvärd: Och hon gav sig inte.

Två berättelser sida vid sida, en realistisk om en tonårsflicka med kärleksproblem och en om ett skogsrå som förför arbetare i skogen. Den realistiska är en utmärkt skildring av vilsenhet och hur lätt det kan bli fel i val av partner, medan den om skogsrået kändes mindre intressant och inte förmådde spegla den realistiska. Välskrivet är det i alla fall.

BillionYearsRobert Silverberg: Across A Billion Years.

Arkeologi-sf där man hittar ett föremål som visar var de sista resterna av en sedan länge utdöd högtstående civilisation har funnits. Trevliga “person”skildringar – det är många märkliga utomjordingar med i den arkeologiska expeditionen, med konflikter och oförstående överordnade. Fullt läsvärd.

 

valisPhilip K. Dick: Valis.

Sen och rätt bisarr Dick där han förekommer själv och dessutom själv men med namnet Horselover Fat. En cirkulerande främmande satellit sänder information, t ex att hans son har ett ljumskbråck som läkarna missat. Satelliten innehåller VALIS – Vast Active Living Intelligence System. Tyvärr saknas den satiriska udden som utmärker de tidigare Dick-romanerna. Det är tydligt att Dick inte mår helt bra när han skriver denna.

 

flanneryFlannery O’Connor: Everything That Rises Must Converge.

Novellsamling med märkliga individer och märkliga öden i den amerikanska södern, skildrat av en expert på både människor och miljöer. Wise Blood framstår ändå fortfarande som ännu häftigare.

 

three-body-coverCixin Liu: The Three-Body Problem.

Översatt till engelska från kinesiska av Ken Liu. Riktigt trevlig sf med ett klassiskt tema – utomjordingar har problem på sin planet och letar efter alternativ plats att bo på, och fastnar för jorden. Detta efter att en kinesisk kvinna skickat ett svar till planeten och bett dem komma. Ingående skildring av livet i kulturrevolutionens Kina och i ett rymdforskningsinstitut, och massor av fysik som förklaras hyggligt. Även om jag har svårt att smälta att ett självstartande gigantiskt dataspel kan rymmas i en proton. Detta är första delen av tre och lovar gott för fortsättningen!

0 Responses to “Böcker lästa i maj 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: