Böcker lästa i april 2015

iD-144dpiMadeline Ashby: iD.

Fortsättningen på vN kan naturligtvis inte bli lika omskakande eftersom vi redan bekantat oss med de närmast levande robotarna eller androiderna, som på många sätt påminner om de i “Äkta människor”. Ett centralt tema är den “fail-safe” som gör att de måste lyda människor och mår dåligt när någon människa skadas, och hur denna påverkar androidernas tankevärld. De blir slavar, men i berättelsen kan de också bli kära i varandra och vilja bilda familj. På många sätt blir det en allegori över mänskliga relationer och framför allt mänskligt tvång, och ger en hel del idéer om fri vilja.

Viriconium_1988M. John Harrison: Viriconium.

Jag borde ha läst The Pastel City först, eftersom det visade sig att jag glömt att den gav bakgrunden: Den upplaga av Viriconium jag läste innehåller ett antal berättelser satta i en avlägsen framtid efter en inte särskilt väl definierad katastrof, t ex ett kärnvapenkrig. Samma figurer förekommer i flera berättelser och dessa är förlagda till en mystisk stad, men det blir aldrig riktigt klart vad det är som egentligen sker och prosan är svår. Jag skulle tro att det går att få ut mer ur boken än vad jag lyckades med men det kräver större engagemang.

HeadsCerberus
Francis Stevens: The Heads of Cerberus.

En tidig sf-roman (1919) av en författare som egentligen hette Gertrude Barrow Bennett. Tidsresa med hjälp av ett pulver till ett framtida (2118) isolerat Pennsylvania som då är en polisstat. Tidig dystopi med klart underhållningsvärde som sannolikt influerat senare sf-författare som t ex Dick.

pastelcityM. John Harrison: The Pastel City.

Konflikt mellan två drottningar och deras arméer i en avlägsen framtid, i en miljö som verkar förgiftad och omedelbart livsfarlig, och där det finns egendomliga flygfarkoster och ännu inte uppfunnen återupplivningsteknik. Samtidigt känns människorna medeltida. Relativt lättföljd handling och en del kul idéer. Helt klart sf även om inte så som framsidan gör gällande.

1-1954Häpna! Nr 1 1954

Den inledande novellen “Den interplanetariska konserv-burken” av gamle pulpförfattaren Ross Rocklynne är en humoristisk historia om två unga amerikaner som bygger ett primitivt rymdskepp som når månen strax före en elegant raket som skjutits upp av “sustrianer” som starkt påminner om ryssar. Amerika önskar dock att de två ungdomarna ska erkänna sig besegrade. I nästa novell, “Gamle Hendersson” av Kris Neville har mänskligheten redan börjat kolonisera Mars och alla har tröttnat på den förste månfararens berättelse. “Den repulsiva faktorn” av Charles Eric Maine bygger på temat teleportation som kan leda till att det blir två identiska personer som lätt råkar i konflikt. Avslutas med snygg knorr. I numret finns också första delen av A E Van Vogts Slan, författarpresentationer, populärvetenskap och inbjudan att starta sf-klubbar och kontakta några namngivna svenska fans.

0 Responses to “Böcker lästa i april 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: