Böcker lästa i mars 2015

carhullanarmySarah Hall: The Carhullan Army.

Ilsken feministisk framtidsskildring från “the Lake District” i England. Världen skakas av stora krig, oljan tar slut och miljön har kraschat, och England styrs av en diktatur som lyder under USA. En kvinna som bara kallas “Sister” tar sig till ett helt kvinnligt protestläger där titelns armé utbildas av en extremt hårdför kvinna. Mycket – alltför mycket – handlar om livet i lägret och det obarmhärtiga våld som används för att utveckla armén. Jag hade svårt för det omänskliga våldet och tortyren som kändes överdrivet och onödigt, men annars är det en välskriven framtidsskildring och speciellt bra är skildringen av miljön i bergen i Lake District där Hall använder en lokal vokabulär.

 

GibsonW-PeripheralUK-BlogWilliam Gibson: The Peripheral.

En originell tidsreseroman där ett nutida dataspel visar sig vara verklighet i en framtid som utmärks av att befolkningen kraftigt minskat men lever ett slags lyxliv. Det blir flera kontakter mellan tiderna och hur det går till förklaras bara av att det sköts av en server i Kina. Hyggligt engagerande personer och relationer, men alltför mycket oförklarade besynnerligheter. Somliga av dessa är dock humoristiska, som när en man från framtiden uppträder i en iPad på en mobil ställning. Titelns Peripheral är androider i framtiden som styrs på håll, t o m från nutiden. Boken är svårläst genom att berättelsen är upphackad i många korta kapitel.

 

EnglundStridens SkönhetPeter Englund: 1914 – Stridens skönhet och sorg.

68 korta kapitel som bygger på 26 personers dagboksanteckningar, brev, böcker mm och som därför blir mycket personliga betraktelser över hur man då såg på första världskriget när det började. Fascinerande att läsa om all den entusiasm och glädje som man kände inför kriget.

 

Tech-HeavenLinda Nagata: Tech-Heaven.

Roman om möjligheten att frysa ner en sjuk eller skadad person för att kunna bota den när den medicinska vetenskapen kommit längre. Här dramatiserad genom grupper som motsätter sig detta och hustruns kamp för att behålla den frusna nedfryst, och för att kunna behandla honom när han tinats upp. Spännande, möjligen i överkant för att vara trovärdig, en hel del tänkvärt, och en del osannolikheter som den nedfrystes drömmar.

 

EttKortUppehållGöran Rosenberg: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz.

Utmärkt skildring av Rosenbergs uppväxt i Södertälje och framför allt om hans fars liv i Polens och Tysklands koncentrationsläger som också till slut knäcker honom. Mycket välskrivet och osentimentalt.

 

SecretOfZiKenneth Bulmer: The Secret of Zi.

Skriver man ZI med I förskjutet in under och i Z blir det en siffra som är årtalet för den planerade revolten mot de utomjordiska härskarna. Det var hemligheten. Tyvärr var inte historien från 1958 mycket bättre.

 

BeyondVanishingRay Cummings: Beyond the Vanishing Point.

Denna var dubbel med den förra och det var egentligen enda anledningen att jag läste den. Men till min förvåning var denna berättelse ursprungligen från 1931 betydligt mer underhållande om än inte särskilt sannolik: Det på 30-talet vanliga temat var att personer krymps till nära atomstorlek och kan försvinna in i en kristall. Kul personer, inte minst den kvinnliga hjältinnan.

 

TamastaraTanith Lee: Tamastara, or the Indian Nights.

Inte Tanith Lee när hon är som bäst, men fortfarande absolut läsvärd. Dessa noveller placerade i Indien hade jag förstått skulle ha släktskap med hennes utmärkta Elephantasm men det märkte jag inte mycket av. Mycket indisk magi var det i alla fall, och nog kändes det som om man var i Indien.

 

KättarnasGabriella Håkansson: Kättarnas tempel.

Andra delen i denna utmärkta trilogi förlagd till 1800-talets London handlade om bygget av ett tempel för hyllande av det manliga könsorganet i Regent’s Park, baserat på antika statyer och vasmålningar. Tyvärr blir det ideliga sysslandet med sagda organ rätt tjatigt, men annars är det intressanta personer och bra skildring av livet i London under det tidiga 1800-talet.

 

AnythingBoxZenna Henderson: The Anything Box.

Förnämliga sf- och fantasynoveller från 50-talet som tidigare publicerats huvudsakligen i F&SF. I titelnovellen är det en mobbad skolflicka som håller en osynlig låda som väl närmast är som en nutida iPad, och också i många andra är det unga flickor som har en stor roll. Utmärkt språk och tidlös handling.

0 Responses to “Böcker lästa i mars 2015”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: