Paul Cornell: London Falling.
Mörk fantasy-deckare satt i dagens London men med rätt liten känsla av det kända London. Otroligt svår att komma in igenom att man inte förstår dubbelagenternas roll. Att det fanns en ordlista i slutet upptäckte jag inte förrän jag läst ut boken och den kunde annars ha hjälpt i stället för Google (fördel med att läsa på telefonen är att det är så otroligt lätt att slå upp!). Ibland väl osannolika händelser och en mycket obehaglig magisk effekt, att familjer glömmer bort att de haft barn och förundras över att de har en barnkammare. Idén med en uråldrig häxa som håller på ett visst fotbollslag var ju rätt kul. Totalt sett underhållande men inte mer, och fler i serien lär jag knappast läsa.
Jeff VanderMeer: Authority.
Till skillnad från den komprimerade första volymen är detta en långdragen historia med ett kringflackande i den “vanliga” världen utan att vi får veta något mer om “Area X”. Rätt meningslöst faktiskt.
Jeff VanderMeer: Acceptance.
Denna avslutande del om “Area X” i serien The Southern Reach Trilogy förklarar inte heller vad det är fråga om. Här händer åtminstone en del och vi är tillbaka i det egendomliga området “Area X”, men jag kan inte se att delen tillför något av värde. Trots sina brister var den första delen någorlunda intressant och fullt tillräcklig. Samtidigt är det obegripligt varför dessa tre volymer utges separat.
Maria Wine: Dikter i urval 1942 – 2000.
När jag läste igenom imponerades jag av detta livsverk även om det blir en del upprepningar.
.
.
Maria Wine: Man har skjutit ett lejon.
Gripande självbiografi om barndomen på barnhem och hos släktingar som tog henne därifrån.
.
.
Ali Smith: How to be both.
Jag har uppskattat Ali Smiths böcker och frågan är om inte denna är allra bäst. De brukar vara på gränsen till magisk realism och denna kan betraktas som fantasy eftersom den handlar om en konstnär från 1600-talets Italien som beskriver en flicka i nutidens England. Boken består av två delar som båda är nummer ett och vad jag förstått finns det två versioner av boken där delarna kommer i olika ordning. Den kvinnliga renässanskonstnären utgör sig för att vara man (blir rätt skoj när hen är på bordell) vid namn Francesco del Cossa och är en verklig person. Så nu ska jag åka till Italien och titta på hens fresker! Ett problem med boken var att den var rätt knepig att komma in i; möjligen hade det varit enklare med den version som behandlade nutid först. Det hindrar inte att det var mycket välförtjänt att den var med på Man Booker Prize shortlist för 2014. Utan större förhoppning nominerade jag den till Hugon.
Oskar Källner: Munins Skärvor.
Trevliga fantasy- och sf-noveller med en antydd ramberättelse som knappast var nödvändig. Speciellt gillade jag de rena sf-novellerna, “Pancasila” om en värld med en intelligent växt som styr djurlivet, “Där staden dragit fram” om en jättelik mobil stad, och “Lucifers säd” om ett rymdskepp med nedfrusna kroppar. Välskrivet i en prydlig och välredigerad bok.
Peter Ekberg: Uppdrag Roxera.
Sista delen i “Uppdrag”-serien om ett generationsrymdskepp på väg till en annan planet kändes speciellt mycket som ungdomsbok. Samtidigt behandlas frågeställningar som etiken i att omvandla en främmande planet för människors syften. Den nu avslutade serien är definitivt något att sätta i händerna på yngre läsare.
E. C. Tubb: The Winds of Gath.
Första Dumarest-boken i en lång serie var en oväntat trevlig bekantskap. Till Gath kommer man för att höra döda släktingars röst i vinden – en idé som liknar den Tubb förde fram i “The Bells of Acheron” i A Scatter of Stardust. Här blir Dumarest inblandad i mord och kejserliga intriger. Knappast omistligt men underhållande.
Kjell Johansson: Mammas gata – berättelser från förorten.
Intresseväckande skildringar av människor och miljöer i Midsommarkransen under 1900-talet.
.
.
Maria Turtschaninoff: Maresi – Krönikor från röda klostret.
Vacker bok med vackert språk, där Maresi berättar om sitt liv i klostret på en ö dit inga män har tillträde. Fin skildring av vänskap och av skräck och grymhet. Mer utpräglad ungdomsbok (Finlandia Junior-vinnare 2014) än Anaché som fortfarande är min favorit bland böckerna från denna fantasyvärld.
Jag har också läst i gamla sf-magasin. G. Peyton Wertenbaker: “The Chamber of Life” (orig Amazing Stories Oct 1929, denna Science Fiction Adventure Classics #12 Winter 1970) är en tidig berättelse om virtual reality, dessutom med ett intressant samhälle, som var fullt läsbar. Margaret St. Clair skrev en hel del noveller i Magazine of Fantasy and Science Fiction under pseudonymen Idris Seabright. “The Listening Child” (F&SF Dec 1950) berättar om ett dövstumt barn som kan bota andra genom att ta över sjukdomar. I “Brightness Falls from the Air” (F&SF Apr 1951) används aliens i gladiatorspel för att roa människor, medan “The Man Who Sold Rope to the Gnoles” (F&SF Oct 1951) är en humoristisk och rå satir om försäljare. “An Egg a Month from All Over” (F&SF Oct 1952) är en humoristisk skräckhistoria om en man som samlar och kläcker ägg. Han får ett från en alien som kläcks och bildar en kvinna utifrån hans önskan. Dessa noveller är välskrivna och tidlösa.
0 Responses to “Böcker lästa i februari 2015”