Böcker lästa i december 2014

Lock In ScalziJohn Scalzi: Lock In.

Patienter som är helt förlamade av en virussjukdom kan fjärrstyra en humanoid robot, vilket leder till problem i mordutredningar. En rätt kul idé som tyvärr inte blir lika kul roman genom torftiga beskrivningar av personer och miljöer. Trots detta rätt spännande.

 

stowaway-to-marsJohn Beynon (Wyndham): Stowaway to Mars.

En oväntat trevlig sf från 1936, med en kvinnlig huvudperson som är fripassagerare på ett rymdskepp till Mars för att bevisa att det där finns robotar, eftersom hennes far blivit hånad för att ha påstått sig se dem på Jorden. Hon möter inte bara robotarna utan också humanoider som dock är rädda för smitta och därför vill att hon reser tillbaka. Men först blir hon gravid.

 

FirstOnMarsRex Gordon: First on Mars.

Också betitlad No Man Friday med hänvisning till den Robinson Crusoe-liknande handlingen. En välskriven, medryckande och i bästa mening brittisk historia från 1956 om en färd till Mars där huvudpersonen ensam överlever vid en olycka i rymden och vid kraschlandningen på Mars. Berättelsen baseras på vad man visste – eller snarare inte visste – på 50-talet, så här finns växter, stora insekter, obegåvade humanoider och intelligenta jättar, och äventyren beskrivs noggrant och med tekniska detaljer, som t ex hur han bygger en fyrhjuling och destillerar fram sitt syre. Utmärkt underhållande hård sf, och naturligvis lika läsbar nu som när den kom.

 

MarsCrossingGeoffrey A. Landis: Mars Crossing.

Publicerad 2000 och med en författare som samtidigt arbetat med utveckling av Marsfordon är det inte förvånande att denna spännande odyssé är rejält förankrad i det verkliga Mars. Intrigerna som utvecklas till ett morddrama där flera är misstänkta är knappast sannolika och stör den annars utmärkta handlingen, men inte tillräckligt för att man ska tappa intresset. Mindre lyckat var också att hacka sönder i mycket korta kapitel, speciellt med tillbakablickar för att bygga upp personligheterna.

 

FinchesOfMarsBrian Aldiss: Finches of Mars.

Det här skulle vara hans sista bok men det verkar bli fler. Titeln hänvisar till Darwins finkar och antyder att mänskligheten utvecklas vidare på Mars. Vilket tycks svårt eftersom inga levande barn föds. Att det ändå verkar ha lyckas framgår när det blir besök från framtiden. Som inte förklaras något vidare, och andra osannolikheter är att Mars koloniseras av ett konsortium av stora universitet och att det finns levande fiskar i djupet av Mars. Fast trots allt var det rätt kul att läsa – trevligt språk och en hel del referenser till äldre sf.

 

George-Orwell-1984-183x300George Orwell: 1984.

Denna superklassiker är naturligtvis alltid aktuell och skrämmande. Speciellt intressant är funderingarna över hur man kan styra tänkandet genom att förändra språket.

 .

.

DickWeCanRememberPhilip K. Dick: We Can Remember It For You Wholesale.

Den sista i raden av Dicks kompletta novellsamlingar, med hans egna kommentarer. Riktigt många pärlor, t ex “The Pre-Persons” som ett inlägg i abortdiskussioner. Och naturligtvis “titelnovellen” som filmats som Total Recall. Dick är mästaren.

 

AncillarySwordAnn Leckie: Ancillary Sword.

Ancillary Justice, den första delen i denna trilogy, var en fantastisk upplevelse och något absolut nytt, med en handling som spänner över många olika miljöer och personligheter. Del två är inte så omskakande även om det är en alldeles utmärkt bok. Huvudpersonen är fortfarande en kropp som tidigare styrdes av ett rymdskepp men nu är mer frigående och i bakgrunden finns den kluvna totalhärskaren, men här är vi på i princip ett ställe och får uppleva konflikter mellan olika grupper i en civilisation – ett tämligen konventionellt tema alltså, men det känns ändå fräscht.

 

FairyTaleGraham Joyce: Some Kind of Fairy Tale.

En försvunnen dotter har tillbringat tjugo år hos “the fairies” och dyker plötsligt upp, vilket leder till förvirring och konflikter hos hennes familj och pojkvän. Stilen är som i tidigare böcker mycket njutbar och det osannolika och övernaturliga hanteras mycket skickligt, men jag var ändå inte riktigt lika fascinerad som av The Facts of Life.

 

0 Responses to “Böcker lästa i december 2014”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: