Böcker lästa i november 2014

maskinblod2_omslag_storPeter Öberg, red.: Maskinblod 2

En riktigt trevlig samling svenska sf- och fantasynoveller av sjutton olika författare. Vladimir Semitjovs novell utmärkte sig genom ett föråldrat språk men så var den säkert skriven för många år sedan. De övriga var välskrivna och det verkar som om redaktören Peter Öberg gjort ett förträffligt jobb.

 

SunriseAlleyCatherine Asaro: Sunrise Alley.

Dialogdriven och lättläst, spännande, om en manlig EI (evolving intelligence) och en kvinna och deras relation. I handlingen är det ofta oklart vem som är vän och fiende, och vem som förråder vem. Intressant diskussion om gränsen mellan EI och människa.

 

BornUnderMarsJohn Brunner: Born under Mars.

En inte särskilt lyckad berättelse om en ingenjör på ett rymdskepp som hamnar i en konflikt på Mars, där man lever i sänkor (kanaler) och har problem med lufttrycket. För att foster annars inte utvecklas väl föds man under ytan. I bakgrunden skymtar två olika interstellära civilisationer, och konflikten handlar om att odla fram en människotyp som klarar atmosfären på Mars. Hyfsat kul skildring av miljön på Mars, men rätt trist historia.

 

SilverPigsLindsey Davis: The Silver Pigs.

Trevlig historia satt i Rom, London och Wales år 70, med spännande handling och mustiga skildringar av familjeliv, politik och ruggigheter i silvergruvor. “Pigs” är silvertackor. Den första i en lång rad av berättelser om “detektiven” Falco.

..

 

Egenm-ktigt_f-rfarandeLena Andersson: Egenmäktigt förfarande.

Märklig historia om en stalker som förälskar sig i en äldre konstnär som hon studerat för att hålla föredrag om. Ungefär som tonårsförälskelse i en popidol alltså. Iskall hantering av den man hon bor med och lämnar. Liksom jag numera har mycket svårt för Hjalmar Söderbergs Doktor Glas kunde jag inte med denna roman, som dessutom var illa skriven.

 

0 Responses to “Böcker lästa i november 2014”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: