Böcker lästa i oktober 2014

NeptuneCharles Stross: Neptune’s Brood.

Saturn’s Children var en omskakande upplevelse med sin totala frånvaro av människor men mycket mänskliga handling. Här är det något mer mänskliga robotar, byggda av mekanocyter, som gör att man klarar kyla och vakuum. Handlingen rör sig mycket kring hur man kan konstruera en ekonomi som gör det möjligt att bygga rymdskepp för att kolonisera en ny värld. Fascinerande att läsa till och med för någon som anser att Handelshögskolan skulle kunna byggas om till ett härbärge för hemlösa. Även om boken var aningen mindre nydanande än Saturn’s Children var den mer logiskt uppbyggd och lättare att läsa.

 

vN_AshbyMadeline Ashby: vN.

En intressant och medryckande berättelse om relationer mellan androider och människor. Androiderna kan inte skada människor eller ens se dem skadas, vilket leder till en hel del problem. Som gjort för att diskutera fri vilja och AIs rätt, men det missas en del, och den stora behållningen är snarare androidernas känsloliv. Förutsättningarna känns inte helt övertygande, och slutet är närmast obegripligt men det kommer ju en del till.

 

StjärnväktarnaPeter Ekberg: Uppdrag Stjärnväktarna.

Hel klart en ungdomsbok men som sådan en lyckad berättelse om livet på ett generationsrymdskepp. Detta är andra delen, och speciellt lyckad är anknytningen till förra delen som ger precis lagom mycket för att man ska komma ihåg personerna, som består av ett gäng ungdomar. De lyckas rädda rymdskeppet från en katastrof.

 

AlternateUniverseAceM107A. Bertram Chandler: Into the Alternate Universe.

Rykten om att man lätt hamnar i alternative universa när man kommer ut i galaxens periferi gör att Grimes hamnar där. Han stöter på ett skepp (vattenskepp) som försvunnit på jorden för länge sedan, och en liten kärlekshistoria finns det också. Trevlig läsning om än inte omistlig litteratur.

 

africka-kg_johanssonK. G. Johansson: Africka.

Plötsligt dyker det upp pyramider i Afrikas djungel, och vi får följa en reporter som är ditsänd för att rapportera. Hennes man som är kvar med dottern i Sverige blir mer och mer avvisande, och samtidigt utvecklas historien med att utomjordiska humanoider rör sig bland pyramiderna, och de boende runt om drabbas av avstängningar och militär. Välskrivet, spännande och med en hel del intressanta personer och relationer. Detta är första delen.

 

McCannColum McCann: Let the Great World Spin.

Riktigt bra “mainstream”-roman om ett antal personer i New York som alla har observerat en man som balanserar på lina mellan Twin Towers i New York. Centralt är två bröder som kommer från Irland, den ena en präst som tar hand om prostituerade.

0 Responses to “Böcker lästa i oktober 2014”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: