Böcker lästa i september 2014

zweigStefan Zweig: Världen av i går.

Intressant och naturligtvis på många sätt skakande självbiografi av en jude som upplevt båda världskrigen. Man slås av hur oerhört internationella judarna var och vilken betydelse de skulle kunna ha för världsfreden genom sina kontakter överallt. Boken fungerar som komplement till Haren med bärnstensögon som jag läste nyligen.

 

Weir_MartianAndy Weir: The Martian.

Onekligen spännande och inte helt osannolik berättelse om en man som blir kvarlämnad på Mars för att tros vara död, och hur han klarar sig genom att syntetisera väte, göra vatten, odla potatis osv. Väl mycket sf av den gamla Gernsback-pedagogiska stilen, med långa beräkningar av hur länge han skulle klara sig. Och är det verkligen farligt med sandstormar när det praktiskt taget inte finns atmosfär? Men visst klart läsvärd, och utmärkt filmmanus.

 

burning-womanFrank Roger: The Burning Woman and other stories.

Underbart surrealistiska små korta noveller. Inte direkt sf utan snarare magisk realism. Författaren är en sf-fan jag brukar träffa på Eurocon och den här köpte jag av honom på Loncon 3.

.

 

ashley_mike_transform_101bMichael Ashley: Transformations.

En intressant genomgång eller historik över sf-magasinen 1950-1970; på många sätt den viktigaste magasinperioden med de stora omvälvningarna under 60-talet. Naturligtvis kommer Ashley också in på sf-litteraturens utveckling generellt under denna tid.

 

Scatter_of_StardustE. C. Tubb: A Scatter of Stardust.

Välskrivna sf- och fantasynoveller från 50-talet.

.

 .

.

Kanada-Richard-FordRichard Ford: Kanada.

Trots att handlingens klimax redan berättas i första meningen är detta familjedrama spännande och intressant hela vägen, och språket är riktigt vackert både i den svenska översättningen och i originalet som jag testade ibland.

 

Conquer_ChaosJohn Brunner: To Conquer Chaos.

Spännande liten postapokalyptisk sf-berättelse med en hel del psi-krafter (den är skriven 1963) men ändå hyggligt trovärdig handling (nåja, det läcker in monster genom en port till andra världar) och en söt liten romans.

 .

 

9780399160547HFred Nadis: The Man From Mars. Ray Palmer’s Amazing Pulp Journey.

En fantastisk biografi om en fantastisk sf-fan, författare, redaktör och kvalificerad galning, som trots att han bröt ryggen vid 7 års ålder kom att ha både familjeliv, vänner och avgörande inflytande på sf- och ufo-världarna. Han var redaktör för Amazing Stories när den var som sämst, men han publicerade också noveller av Bradbury, E F Russell och Sturgeon – den senare med den första sf-novellen som var någorlunda positiv till homosexualitet. Helt klart nödvändig läsning för varje sf-fan!

0 Responses to “Böcker lästa i september 2014”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: