Böcker lästa i maj 2014

angpunkantologiAnna Vintersvärd, red: I varje ångetag.

Med undertiteln ”En oscariansk steampunkantologi” är detta en trevlig samling svensk steampunk. Inte minst är den välgjord med snyggt utseende och korrekt språk. Naturligtvis är inte alla bidragen omistliga, och det hade varit bra med en kort presentation av varje författare.

 

minikins-of-yamThomas Burnett Swann: The Minikins of Yam.

Underbart fantasifull historia om en ung farao som utsätts för kuppförsök av sin syster och som klarar av detta med hjälp av gudar och halvmänniskor. Swann i högform.

.

 .

BoyeKrisKarin Boye: Kris.

Alltför självömkande historia om en kvinnas religiösa kris och hennes upptäckt av en lesbisk läggning. Varken särskilt framstående miljöskildringar eller personbeskrivningar, och tråkiga insprängda essäer om kristendom.

.

.

Retribution-Falls-finalChris Wooding: Retribution Falls.

Fartfylld underhållande steampunk med intressanta personer, inte minst den mest sympatiska zombie jag stött på. Dessutom kan jag så här efteråt riktigt se bergen och den titelgivande piratstaden. Jag har sedan hört att äventyren är helt identiska med dem man kan se i tv-serien Firefly, men eftersom jag inte sett den gör det ingenting. Äventyren är för övrigt rätt klassiska, och en galen kapten med en märkligt sammansatt besättning har väl setts minst sedan Kapten Frank.

 

60-ar-med-club-cosmosLouise Bengtsson Rylander: Science Fiction i Göteborg. 60 år med Club Cosmos.

Dansk fandom har sin historia berättad av Niels Dalgaard och finsk fandom har varit föremål för en akademisk avhandling av Irma Hirsjärvi. Svensk fandom finns beskriven i Jerry Määttäs bok om sf i Sverige på 50-talet och i ett kapitel i John-Henri Holmbergs stora verk om sf, Inre landskap och yttre rymd. Men nog saknas det en bok om svensk fandom. Det här är i alla fall en bok om fandom i Göteborg, framför allt om Club Cosmos och dess 60 första år. Boken är en samling essäer skrivna av olika författare, men Louise Bengtsson Rylander, andra generationens fan, är medförfattare på de flesta, och det har uppenbarligen bidragit till att boken är mycket trevlig att läsa. Den är dessutom rikt illustrerad med både foton och bilder ur fanzines. Jag har två synpunkter: Göteborgsfandom fick en rejäl skjuts framåt genom Alcocon som i hög grad organiserades av Anna Davour från Uppsala (inte Stockholm). Och jag tror på en förnyelse av fandom genom att vi försöker få med fler och yngre fans som skett i de senaste årens Swecon, en idé som avfärdas i boken. Detta förtar inte på något sätt det beundransvärda i Louises magnifika kulturgärning, att i bokform dokumentera svensk fandoms första klubbs tillkomst och verksamhet. Tack!

 

HarenBärnstensögonEdmund de Waal: Haren med bärnstensögon.

Min far samlade på netsuker, eller netskis som han kallade dem. En samling sådana små japanska figurer, inklusive en hare med bärnstensögon, införskaffades av en judisk familj som skaffade sig en förmögenhet spannmål och bankirverksamhet. Vi får följa familjens öden i flera städer – Odessa, Wien, Paris, Tokyo, och författaren som är en släkting som egentligen är keramiker beskriver hur han rest runt och fått ihop en familjehistoria som samtidigt kretsar runt netsukesamlingen. Naturligtvis är berättelsen stundtals fruktansvärd och en perfekt historielektion. Rekommenderas varmt.

 

martian-chroniclesRay Bradbury: The Martian Chronicles.

Litterärt håller dessa gamla noveller riktigt bra, även om Marsbilden naturligtvis inte är korrekt. Det tror jag heller inte var avsikten när de skrevs. Stämningen är väldigt medelklassamerikansk, 50-tal, ungefär som i Oktoberlandet, och novellerna handlar huvudsakligen om mänskliga relationer även om det förekommer ”riktiga” marsianer i några berättelser. Någon enhetlig bild av marsianer och deras kultur ges inte och novellerna är inte helt kongruenta. Trevlig läsning är det i alla fall fortfarande.

 

kleptomania_HUKristina Hård: Kleptomania.

En döende miljardär berättar för en ung journalist om sitt liv – hur han efter en tågolycka kommer till trollens rike i ett berg och återvänder till platsen för att förse se mig guldet. Pengarna använde han för att starta ett luftskeppsbolag, och det är där steampunken kommer in. Spännande och välskrivet, men det här är bara första delen i en trilogi.

0 Responses to “Böcker lästa i maj 2014”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: