Böcker lästa mars 2012

Carl Johan De Geer: Jakten mot nollpunkten.

En mycket underhållande självbiografi med långa utvikningar åt olika håll, illustrerad med klatschiga skisser. Mot slutet är boken allt mindre realistisk men också tidigare kan man ibland undra över hur sann berättelsen är annat än genom att skildra honom själv och samtiden, och det är naturligtvis viktigare. Han har verkat som fotograf, filmare, konstnär, textiltryckare och författare, och säkert något mer, och har sett kulturarbetarens svårigheter. Sina problem med bilar, kamrater, kvinnor och föräldrar skildrar han med ömsint humor. I utvikningarna är han ofta filosofisk; t ex diskuterar han religion och tanken på evigt liv där han kommer fram till att evolutionen kräver att man dör: ”Vi lever. Vi dör. Det är bra.” Framför allt är boken väldigt trevlig att läsa. Det beror mest på stilen och den underfundiga humorn, men det är också en intressant tid han skildrar.

Gerd Brantenberg: Egalias döttrar.

Feministklassiker från 1977, som kändes alltför aktuell. Vi får möta ett samhälle där kvinno- och mansroller bytts ut, och det också i språket: Herrken i stället för fröken, ”man” föreslår inte utan ”dam” föreslår osv. Mot slutet gör maskulisterna uppror, och vi får läsa första sidan i en bok där rollerna är omvända, dvs som de är. Underhållande om än ibland aningen svårläst med alla nyord. Jag har inte läst originalet men Ebba Witt-Brattström har i alla fall lyckats bra med att konstruera dessa nyord.

Henry Green: Nothing.

Dialogfylld roman från England 1950 om en änkling och en änka som har en relation som närmar sig giftermål, samt deras barn som likaså planerar att gifta sig men oroas över att de kanske är halvsyskon. Underhållande s k ”comedy of manners” med typiskt brittisk stil och en hel del att säga om mänskliga relationer, men kanske inte fullt i klass med Living om jag minns den rätt.

Iain Banks: Transition.

Multiversumthriller som marknadsförs som mainstream i UK (utan ”M.”) men som sf i USA (med ””M.”). Men nog är det sf – man kan förflytta sitt medvetande mellan de parallella universa genom att inta en substans så att man hamnar inuti någon annan person där. Substansen och därmed förflyttningarna regleras av en organisation som styrs av en kvinnlig diktator, och berättelsen handlar om revolt mot henne. Vi får följa ett antal personer i korta avsnitt, vilket gör det aningen svårt att få grepp på handlingen. Som vanligt med Banks är det också väl mycket sadistisk tortyr; en av huvudpersonerna är helt enkelt en torterare. Hyfsat intressant idémässigt men ändå inte tillräckligt engagerande.

Robert A. Heinlein: Have Space Suit – Will Travel.

Klassisk ungdoms-sf från 1958 som fått varit inkörsporten för många fans, vilket faktiskt är begripligt också när man läser den nu. Snabb dialog, mycket handling, spänning och humor. Huvudpersonens tankar får vi följa genom hans tänkta diskussioner med sin rymddräkt. En del infodumpar om planetsystemet används för att beräkna hur lång tid det tar att resa till Pluto utan att krossas av accelerationen, medan interstellära resor fixas genom veck i rumtiden. Varken bovar eller andra aliens skildras med någon form av sannolikhet men det minskar inte underhållningsvärdet. Det är svårare att stå ut med huvudpersonens präktighet.

Herta Müller: Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv.

En stark och absolut läsvärd roman av Nobelpristagaren 2009, om en kvinna som ideligen kallas till förhör i diktaturens Rumänien, och om hur hon och hennes närmaste påverkas av osäkerheten och vanmakten. Tyvärr var språket hackigt och det fanns många felaktigheter som t ex ”böner” när det skulle stå ”bönor”, och jag skulle tro att det tyska originalet var bättre.

Jim Al-Khalili: Pathfinders. The Golden Age of Arabic Science.

Under ca 700 år var det den muslimska världen som stod för vetenskap och kultur i världen, och den grekiska kulturen överlevde tack vare att dess skrifter översattes till arabiska i Bagdad. Det tror jag alla känner till, men speciellt intressant med denna bok var hur författaren drar fram belägg för att den vetenskapliga metoden med experiment och analys härstammar från just den arabiska vetenskapen. Samtidigt är det ju märkligt hur mycket av idébasen som uppstått i det gamla Grekland, något som egentligen inte berörs i boken men som man funderar över. Boken har en personlig ton där författarens egna erfarenheter och släkt beskrivs, vilket ger ett bra perspektiv. Intressant och trevlig att läsa.

0 Responses to “Böcker lästa mars 2012”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: