Böcker lästa februari 2012

Erika Oscarius (eg. Erika Johansson): k55 – Lögnernas valv.

Ett samhälle i en nedlagd gruva på en planet, där människorna försöker förstå sin situation. Kamp mellan maffia och de styrande, mycket intriger och egendomligheter. Tämligen klassisk sf om mänskliga relationer belyst i en speciell situation. Inte så tokig faktiskt även om språkfelen irriterade, t ex ”dem” när det helt klart ska vara ”de” eller möjligen ”dom”. I alla fall kul med en fullt acceptabel ny svensk sf-roman.

Niels Dalgaard: Fanmarkshistorien.

Dansk Science Fiction Fandoms Historie. Boken beskriver dansk fandoms utveckling från starten 1974 till 1999, och mycket är gemensamt med hur svensk fandom utvecklats, med fanzineperioden och stora lyckade eller (åtminstone ekonomiskt) misslyckade kongresser. Intressant var att få Dalgaards beskrivning av hur det svensk-danska Worldconbudet, som presenterades i Brighton 1979, underminerades av fulla svenska fans. Det är också intressant att konstatera att även dansk fandom har haft en hel del interna stridigheter.

Per Olov Enquist: Kapten Nemos bibliotek.

Den underliggande sanna berättelsen om förväxling av nyfödda barn i Bureå har visats på tv. Här beskrivs utväxling av barnen tillbaka till de ”riktiga” föräldrarna, och de traumatiska upplevelser det ger upphov till. Perspektivet är hela tiden ett barns och saga och verklighet vävs samman på ett suggestivt sätt.

John Barnes: Orbital Resonance.

Heinleinmässig historia med tonårsflicka som hjältinna och huvudperson. Hon lever i ett samhälle i en asteroid och hennes skolgång verkar inte alltför skild från den i USA. Det handlar en hel del om mobbing och om tonårskärlek, och berättelsen är trevlig att läsa. Det blir aningen tveksamt när man förstår att hjältinnan och några andra valts ut för att bli någon form av supermänniskor – detta borde nog ha problematiserats mer än vad som görs.

Michael Moorcock: The War Hound and the World’s Pain.

Ingår i The Tale of the Eternal Champion Vol. 1. Krigaren von Bek träffar en underbar kvinna och ingår ett avtal med djävulen att finna den heliga gralen. Vi befinner oss i Tyskland under 30-åriga kriget. Blodigt och våldsamt men med humoristisk underton och ett verkligt medryckande språk. ”Sheer narrative exuberance” som det står på baksidan.

Jo Walton: Among Others.

Originell flickinternatskoleroman: 15-årig flicka som skadats i en bilolycka där samtidigt hennes tvillingsyster avlidit. Hon har förmåga att se ”fairies” (andeväsen, älvor eller feer) som kan kommunicera med henne. Dessutom är hon fanatisk bokslukare, och läser framför allt sf. I berättelsen namnges allt hon läser och eftersom det ibland är upp till fem böcker på en dag blir det en enorm lista. Hon har naturligtvis svårt att få kamrater, men upptäcker en sf-läsecirkel. Boken blir en hyllning till fantasin, litteraturen och fandom, och är som sådan charmig men inte särskilt övertygande. Ett annat problem är att beskrivningen av släkten i början bromsar upp så man inte riktigt kommer igång. När man väl gjort det är det i alla fall en utmärkt läsupplevelse.

Brian Aldiss: The Eighty-minute Hour.

Ganska svårgreppad ”ny-våg-sf” – boken är från 1974, som bygger på att ett kärnvapenkrig, som bl a utplånat England, har rubbat rum-tiden så att man kan kastas runt i tid och rum. Dessutom har en ”galen vetenskapsman” fixat med hypofysen hos hela mänskligheten för att råda bot på överbefolkning. Det finns många fler drastiska idéer, och boken är trots allt underhållande att läsa.

0 Responses to “Böcker lästa februari 2012”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: