Böcker lästa januari 2012

Ian M. Banks: Surface Detail.

Jag var kluven till denna Culture-roman. Sann space opera med resor kors och tvärs i galaxen, gigantiska och tänkande rymdskepp som gärna krigar med varandra och en ofta rapp handling. Många kul idéer som t ex helvete och himmel i virtuell verklighet, väl skildrade, och en ”Berlusconi-typ” som bov. Samtidigt hade jag svårt att engagera mig i de politiska förvecklingarna med spioner och kontraspioner och kanske kontrakontraspioner, och en del våldsscener var alltför motbjudande, som när hjältinnan (som, häftigt nog, dör i början) biter av bovens näsa och sväljer den…

Willy Kyrklund: Solange.

Lågmäld och tragisk roman med mycket av handlingen i Hjorthagen och på slutet på Lidingö; miljöer jag känner väl och som därför blev extra intressant att läsa om. Fin skildring av människor som inte riktigt lyckas anpassa sig i samhället.

 

Ali Smith: There but for the.

Liksom hennes tidigare romaner är detta en absurd historia, kanske närmast magisk realism men utan övernaturliga inslag. Utsökt skildring av en konventionell middag med bekanta, och pricksäkert om en nioårings fascination av ord och historia. En gäst låser in sig i ett rum hos familjen där han är middagsgäst i ett hem i Greenwich. Språket är mycket njutbart.

Philip José Farmer: The Lovers.

En underbar klassisk sf, spännande, överraskande och med en del att säga om människor. Den ursprungliga novellen från 1952 och romanformen från 1961 har inte åldrats alls.

 

 

Brian Aldiss: Earthworks.

Sant dystopisk sf från 1965, med städer på pelare över förstörd mark där straffångar arbetar för att få fram tillräckligt med föda. Fria resande revolterar men det blir den ensamme hjälten som avgör. Välskrivet och spännande men kanske inte helt övertygande.

 

R. A. Lafferty: Annals of Klepsis.

Härligt bisarr fabel utan anspråk på sannolik handling. Sf såtillvida att handlingen försiggår på andra himlakroppar. Underbar läsning i alla fall.

 

 

Doris Piserchia: A Billion Days of Earth.

Surrealistisk sf från en framtid då människorna är gudar och deras plats övertagits av utvecklade råttor. Välskrivet och stämningsfullt med engagerande individer.

 

 

Peter S. Wells: Teutoburgerskogen. Slaget som stoppade Rom.

Intressant om bakgrund och konsekvenser, och en hel del om livet både i Rom och i de germanska byarna. En del upprepningar förtog intrycket och det hade varit kul med en utveckling av tanken att slaget har levt kvar i legenden om Sigurd Fafnersbane.

0 Responses to “Böcker lästa januari 2012”  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
19-21 november 2021

Categories


%d bloggers like this: